Izdelki iz testa

Izdelki iz testa

Osnovno slano testo pripravite tako, da v posodi zamesite:

2 skodelici moke,

2 skodelici fino mlete soli

 skodelico vode

Po potrebi lahko dodate še barvo za živila, ki bo popestrila vaše izdelke, ali pa kapljico olja, da bo testo bolj voljno.Iz slanega testa je mogoče narediti prav vse – od magnetov za na hladilnik do edinstvenih kosov nakita.

maso razvaljaj na debelino kakšnega pol centimetra, s modelčki za piškote pa izreži različne motive.

Poigrajte se! Testo razvaljajte in iz njega izrežite velik krog. V tega odtisnite čipkast prtiček ali kak drug lep vzorec, nato pa ga položite na kavni ali drug manjši krožniček. Ko se bo vaša kreacija posušila, bo tako prevzela obliko krožnička in nanjo boste lahko odložili nakit ali ostale drobnarije.

Z odtiskovanjem izdelajte čudovite posodice za nakit. Foto: Henryhappened.com

Kroge pa lahko izrežete tudi s kozarcem. V tem primeru bodo ravno pravšnje velikosti za božične okraske. Tudi te lahko polepšate z odtiskovanjem prtičkov, dobro pa se obnese tudi vrh pokrovčka flomastra. Seveda pa lahko posežete tudi med bolj naravne materiale in v slano testo odtiskujete liste, vejice iglavcev, cvetlice, storže in podobno. V določeno točko kroga nato naredite le še manjšo luknjo, skozi katero boste kasneje napeljali vrvico, in okrasek je nared.

Okraske različnih oblik lahko izrežete tudi z nožem ali modelčki za piškote. Foto: ivillage.ca

Slano testo je primerno tudi za izdelavo figuric. Oblikujte stožec in mu sploščite vrh, nato pa nanj položite kroglico in to z malo domišljije spremenite v angelčka, astronavte ali pa bodite ustvarjalni in izdelajte člane vaše družine. Dodajte še nekaj slanih živalic, sena in zibko iz vejic in že lahko pod jelko postavite prikupne, doma izdelane jaslice.

Kako prikupna pujska! Pa vendar je izdelava povsem preprosta. Foto: tanjackmow.en.ec21.com

Svoje izdelke lahko posušite na tri načine:

zložite na list papirja in jih kakšen teden pustite v toplem in suhem prostoru. Tako se bodo še najbolje posušili tanki okraski. Za večje figurice in ostalo je primerneje, če jih nekaj

časa sušite na zraku, nato pa za pol ure postavite v pečico, ogreto na 50°C. Če se vam mudi, lahko kreacije

za deset minut zložite neposredno v pečico, ki jo prej segrejete na 180°C. A bodite previdni in svoje izdelke kar naprej preverjajte, ali so na otip že suhi, saj se lahko zgodi, da bodo ob predolgem pečenju porjaveli ali razpokali. Ko se do konca posušijo, jih seveda lahko okrasite tako, da jih pobarvate.

Naredite letos nekaj dobrega za okolje in svojo denarnico, ter poleg slanega testa preizkusite še druge naravne materiale, kot so vejice, kamenčki, kapice želodov in podobno. Ni lepšega občutka kot ta, ko izdelate nekaj povsem unikatnega, zato aktivirajte svojo ustvarjalno žilico in veselo na delo.