Zgodba Dirk Gently

Zgodba Dirk Gently

Dirk Gently

Holistična detektivska pisarna Dirka Gentlya je zbirka detektivskih humorističnih romanov, ki jo je napisal Douglas Adams. Douglas Adams je delal na radijski postaji, zato je tudi knjiga bila sprva napisana za radijsko igro.

Holistična pomeni celovita, a v tem primeru je teorija, da je na atomski ravni VSE povezano med sabo.

Glavne osebe

  • Dirk Gently (velikokrat poznan tudi pod drugimi imeni, vključno s Svlad Cijeli), glavni detektiv detektivske pisarne, ki deluje na podlagi “osnovne povezanosti vseh stvari.” On pa je specializiran v primerih izgubljenih mačk in ”umazanih ločitvah”. Na študija je širil govorice da ima nadnaravne moč, a je ob enem zanikal, da jih ima. Sestavil si je “postani umazano bogat načrt” s tem, da je prodajal odgovore in vprašanja, ki bodo na izpitu. Na koncu pa so ga poslali v zapor saj je, po čistem naključju, natančno prekopiral izpite za celo leto naprej brez, da bi jih videl.
  • Richard MacDuff, mladi programski inženir, ki dela za WayForward Technologies II, v lasti Gordon Way. Njegova Anthem programska oprema, ki je zasnovana kot preglednica, ampak ima unikatno sposobnost spremeniti korporacijske račune v muziko, je bila zelo uspešna, ampak mu ne uspe dohiteti roka za oddajo novejše različice. Skozi knjigo pa poskuša ugotoviti, kako je zofa prišla v pozicijo, na njegovem stopnišču, iz katere se je ne da premakniti NIKAMOR
  • Reg (Profesor kronologije), Richardov stari učitelj in prijatelj na univerzi St. Cedda, Cambridge z nobenimi opaznimi zadolžitvami. Zelo rad pa izvaja otroške trike in ima zelo slab spomin.
  • Gordon Way, lastnik podjetja WayForward, ki pritiska na Richarda, da dokonča svoj, že zamudni projekt s programsko opremo, je ustreljen že po nekaj poglavjih v knjigi.
  • Susan Way, sestra Gordona Waya in odlična čelistka in »tista punca s katero Richard ni poročen«.

 

  • Električni menih, iz zelo oddaljenega planeta od zemlje. Električni menihi so slučajno podobni ljudem in so bili narejeni z namenom, da verjamejo kar jim zaukažejo lastniki. Ta menih pa je bil priključen na snemalnik za televizijo in se je v poskusu, da bi verjel vse na televiziji, pokvaril in začel verjeti v vsemogoče stvari več ali manj naključne vključno s tem, da so mize hermafroditi in da hoče Bog denar poslan na določen naslov. Ker je bilo cenejše, da so meniha zamenjali kot, da so bi ga popravili, so ga poslali v divjino, da bi verjel kar bi hotel. Menih je imel dokaj ciničnega konja, katerega so mu dovolili, saj “so bili konji tako poceni za narediti”. Ko pa je menih prispel na zemljo je imel kar nekaj humorističnih avantur.

 

  • Michael Wenton-Petek, razvajeni sin bogatih staršev, bolje poznan kot “Michael Prihodnji-Petek,” ker vedno obljubi, da bo imel do takrat pripravljeno naslednjo izdajo njegove slabo urejene revije po imenu Dogajanja. Njegova mama jo je prodala Gordon Wayu potem, ko je njegov oče umrl, ko je menjal električno vtičnico. Medtem, ko se Michael vsem zdi antipatičen in se pritožuje vsem, ga izguba Dogajanj veliko bolj boli kot si drugi mislijo.

 

  • Samuel Taylor Coleridge, pisatelj in eden od ustanoviteljev Angleškega Romantičnega gibanja. Znan tudi po odvisnosti od opija. V romanu je dijak na fakulteti St. Cedd. Njegovi deli Kublaj Kan in Pesem starega mornarja se stalno pojavljata v zgodbi.

 

  • Johann Sebastijan Bach, skladatelj, v resnici ne obstaja v tem namišljenem vesolju. Na začetku zgodbe ima Susan, koncertna čelistka, problem pri izvajanju enega od njegovih del. Med zgodbo Reg uporabi svoj časovni stroj, da pridejo na vesoljsko ladjo  Salaxian, ki še vedno kroži okrog Zemlje. Znotraj ladje slišijo neverjetno lepo glasbo, ki naj bi bila rezultat delovanja ladijskega računalnika podobno kot Richardov program Anthem. Potem ko so pokvarili duhov načrt in uničili ladjo, Richard najde Susan igrati isto glasbo kot jo je slišal na ladji. Ona pa trdi, da jo je napisal Bach. Prof. Kronologije kasneje pove Richardu kako mu je uspelo ohraniti nekaj glasbe s tem da jo je vpeljal v Barok s pomočjo izumitve lažnega skladatelja

 

Opis zgodbe:

 

Knjiga se začne zmedeno in raztreščeno na več oseb in njihovih pogledov. Začne se z Richardom MacDuffom, ki se izogiba svojemu šefu Gordonu Wayu, lastnikom podjetja Wayforward Tehnologije II, s tem da gre ne večerjo v njegovo staro fakulteto St. Cedd. Po Coleridgeevem recitalu “Kublaj Kana” in “Pesem starega mornarja”, MacDuff opazi njegovega prejšnjega tutorja, Profesorja Urbane “Reg” Kronologije izvesti neverjeten trik ko naredi da solnica izgine in se pojavi v antični posodi, ki jo je prinesla majhna deklica, ko jo je našla na počitnicah v Grčiji. Ko se MacDuff in Prof. Kronologije družita v profesorjevih prostorih, najdeta konja v kopalnici, zaradi katerega se profesor ustraši, a ga ne more razložiti. MacDuff se vrne v svoje Londonsko stanovanje in se opazi početi stvari, ki niso značilne zanj, med drugim plezanje po žlebu, da bi vstopil v stanovanje Gordonove sestre Susan, da bi izbrisal sramotno sporočilo, ki ga je pustil na njeni elektronski tajnici zaradi česar potem postane osumljenec v smrti Gordona Waya. Sedaj se Dirk Gently, samo klicani “Holistični detektiv”, ki verjame v “osnovno povezanost vsega” , ki trenutno išče pogrešano mačko, vmeša in se odloči razrešiti skrivnost, čeprav MacDuff ni vedel da ena obstaja.

Pred 4 milijardami let je skupina Salaxianov poskušala naseliti zemljo, a je zaradi napake, ki jo je povzročil inženir –ki je uporabili Električnega Meniha, da je verjel da bo popravilo delovalo – njihovo vesoljsko vozilo eksplodiralo in pri tem ubilo Salaxiane in ustvarilo iskro, ki je začela proces življenja na Zemlji. Duh Salaxienskega inženirja tava po zemlji, da bi popravil svojo napako. Med tem je opazoval razvoj ljudi in čakal na dušo, ki bi jo lahko prevzel. Duh je ugotovil, da lahko prevzame le tiste, ki hočejo narediti iste stvari. Drugače ima na njih le šibek vpliv.

V zgodnjem 19. stol. Duh najde Coleridgea, ki ga “gospod iz Porlocka” še ni zmotil me d pisanjem “Kublaj Kana.” Duh prevzame Coleridgea in opiše nesrečo in kako to napako popraviti. Duh začne iskati nekoga, ki je Coleridgeevo delo imelo nanj velik vpliv. Med tem pa je Coleridge padel preveč globoko pod vpliv opija in za Duha ni bil več uporaben. Kasneje Duh spozna, da ima prof. Kronologije časovni stroj skrit kot njegovi prostori. Na večerji Duh prepriča Profesorja, da uporabi časovni stroj, da izvede magični trik in s tem zvabi Električnega meniha in njegovega konja v Profesorjeve prostore. Ko se Duh vrne ugotovi, da je Menih ne uporaben in ga pusti tavati po svetu. Ta čas pa duh išče novega gostitelja. Menih potem po nesporazumu ustreli Gordona. Gordon, zdaj duh, poskuša sporočiti Susan ali Macduffu nekaj zelo pomembnega a ne zmore saj nima telesa. Duh poskusi prevzeti MacDuffa, ampak mu uspe ga le prepričati, da spleza v Susino stanovanje, kjer prevzame Michael Wenton-Peteka, ki je ravno prišel s Susan iz »zmenka«.

Zdaj Gently že ve, da je bil MacDuff prevzet in s pomočjo otroka ugotovi, da je bil v vse to vpleten časovni stroj. MacDuff in Gently obiščeta Rega, ki potrdi Gentlyjevo teorijo. Med njihovim pogovorom pa duh Salaxienskega inženirja končno uspešno prevzame Michaela Wenton-Petka.

Duh prepriča Michaela da prebere Coleridgevo delo, zaradi česa ubije Alberta Rossa, urednika, ki ga je zamenjal. Sedaj je lahko duh popolnoma prevzel Michaelovo telo. Duh pride do Rega in mu reče naj ga odpelje ravno pred eksplozijo, da popravi ladjo. Medtem, ko duh hodi proti ladji, MacDuffa pokliče Susan (po zahvali zamešanih telefonskih žic v stanovanju) in izve za Rossov umor. Gently spozna, da je duh izrabil Michaela za umor Rossa in, da ga morajo ustaviti preden prepreči eksplozijo, ki bi začela življenje na zemlji. Potujejo v  19. stol., da Gently zmoti Coleridgea in s tem prekine duhov vpliv na avtorja ter prepreči nastanek končane verzije “Kublaj Kana” (ta bi razkril časovni stroj, ki bi omogočil popravilo ladje)

Ko se vrnejo v 20 stoletje Gently, MacDuff in Reg ugotovijo, da je vse tako kot pričakovano le z majhnimi spremembami. Regov časovni stroj ne deluje več, ker telefonsko podjetje popravi telefonske žice. Dirk ugotovi, da izgubljena mačka sedaj ni bila nikoli izgubljena, kot posledica njihovih dejanj. Posledično pošlje svoji stranki račun na katerem piše: “Za: rešitev človeštva pred popolnim izumrtjem- zastonj.”