Žrebiček

Žrebiček

LIPICANSKI ŽREBIČKI

 

V slikovitem kraškem okolju tik ob slovensko italijanski meji leži kobilarna Lipica. V njej poteka vzreja znamenitih lipicanskih konj že od leta 1580.  Lipicanci so bili sprva različnih barv, ko pa je postal  lastnik kobilarne Lipica  takratni habsburški cesar,  si je zaželel imeti na svojem dvoru le bele konje. Zato so začeli sistematično izločati barvaste in so vzgajali le bele. Lipicanec, ki je tako nastal, je ena najstarejših načrtno vzgojenih pasem konj.

 

Lipicanski žrebički se skotijo črni ali temno rjavo obarvani.V prvih letih svojega življenja pa postajajo čedalje bolj sivi. Vsako leto je dlaka, ki jim na novo zraste, za odtenek svetlejša. Tako sivijo kot naši dedki in babice in  šele odrasli lipicanci  so značilno beli.

 

Pomemben del vzreje je žigosanje žrebičkov. Z razbeljenim železnim žigom posmodijo povrhnjico kože in tako označijo vsakega konja s simbolom Lipice in zaporedno številko. Lipicancev žigosanje ne boli, ker se požge le vrhnja plast kože, ki je mrtvo tkivo. Tako podobne konje ločijo med seboj po številkah, saj vseh ne poznajo po imenih. Čeprav vzreja v Lipici poteka na tradicionalen način, pa sodobna znanost vendarle malce pomaga. Vsakemu žrebetu pri žigosanju vzamejo kri,  jo pregledajo in tako odkrijejo genetske napake. Za nadaljnjo vzrejo so namenjeni le najboljši žrebički, preostali pa postanejo domače živali za jahanje.

 

Lipicanec je zelo eleganten konj, sposoben čudovitih gibov. Z visoko vzdignjenimi nogami, elegantnimi skoki in labodje ukrivljenim vratom že stoletja navdušuje množice občudovalcev. Trening za predstave se začne pri štirih letih in traja kar osem let, da je žrebec sposoben izvajati najzahtevnejše gibe. Ti gibi niso tako preprosti kot pri psih, ko jim rečemo sedi ali lezi, ampak so pravi atletski gibi, plod trdega dela, razvitih mišic in koordinacije.

Jahač s svojim konjem v letih treninga naveže prav poseben stik. Konja vzgaja s trepljanjem, prijateljskim glasom in nagradami,na primer koščkom sladkorja za dobro opravljeno nalogo. Pri vzgoji se konja ne kaznuje!

Kako pa konj ve, kaj mora storiti v določenem trenutku? Jezdec mu prenaša signale s prenašanjem teže, z vajetmi, s koleni in petami.Dobro jahanje je umetnost, jezdec in konj morata delovati kot eno.

 

Ogled kobilarne  Lipica je dobra zamisel za družinski izlet. V Lipici so organizirani  tečaji jahanja za odrasle in  tudi za otroke od dopolnjenega  dvanajstega leta dalje. Od aprila do oktobra pa si lahko ogledate predstavo in trening klasične šole jahanja ali pa se popeljete na prijeten izlet s kočijo.